Er was eens een bijenboerderij...

Gepubliceerd op 11 oktober 2019 om 16:11

Marketeers hebben het tegenwoordig over storytelling en het merkverhaal. ‘Ha, het verkopen van gebakken lucht!’, zul je misschien denken. Dat is natuurlijk vaak het geval. Echter, een goed en oprecht verteld verhaal over een winkel of merk kan ook raken en impact hebben op je gevoel en de keuzes die je maakt. Of het nu gaat om een pot honing, een fietswinkel of een restaurant. Zomaar drie situaties waar het verhaal impact heeft.

 

De bijenboerderij

De honing is op. Dat kunnen we op het boodschappenlijstje zetten voor als we straks naar de Albert Heijn gaan. Gewoon honing uit een plastic knijpfles. Voor in de yoghurt of voor de salade geitenkaas. Afrekenen bij Ilse, de nieuwe supermarktmanager. De boodschappen thuis uitpakken, de honing in de kast. Van beleving is geen sprake. Hoe anders is het bij de bijenboerderij. De bijenboerderij, gelegen in het feeërieke Markdal ergens tussen Breda en de Belgische grens. Via een landweggetje rijd je het erf op. Rechts het verblijf van de herfstkoningin en haar gevolg bestaande uit werksterbijen en darren (de kereltjes). Echt druk zullen ze het niet hebben de komende wintermaanden. De zomerlichting heeft echter overuren gedraaid. Bestuiven, produceren en ‘bottelen’. De honing van het huis is te koop in de winkel. In mooie glazen potten met een gouden deksel.  De honing wordt verkocht door bezielde natuurliefhebbers. Ervaren imkers vertellen er enthousiast over de huidige bijenstand, kastanje- en heidehoning en hoe zij zich beschermen tegen bijensteken. Het landelijke, het duurzame, het regionale en de passie van de medewerkers geven je een goed gevoel. Het zijn ingrediënten voor een verhaal dat blijft hangen. Een verhaal dat je vertelt als iemand vraagt naar de pot honing die staat te pronken op het aanrecht.

 

De fietswinkel

Soms gun je de middenstand wat. Je bedenkt bijvoorbeeld dat een fietswinkel het zwaar heeft door de steeds heviger wordende concurrentie van de online bikeshops. Maar daarnaast verheug je je al tijden op die lichtgrijze Cube mountainbike met oranje accenten. De aankoop moet de feestvreugde tot een hoogtepunt brengen. En of het verkooppunt er dan toe doet! De fietswinkel dus. Over drie jaar bestaat de winkel 60 jaar. Het is een familiebedrijf dat van vader op zoon of dochter gaat en dat nu gerund wordt door de vierde generatie. Er hangt een retro racefiets (Peugeot) aan de muur waarop opa in de jaren zestig zijn wedstrijden won. Niet op epo maar op een bruine boterham met pindakaas. Achterin is de werkplaats waar met precisie en aandacht derailleurs worden ontmanteld en weer in elkaar gezet. Het personeel neemt de tijd om te vertellen hoe je zelf een binnenband verwisselt. Je ervaart hartstocht voor het fietsen gecombineerd met vakmanschap, mooie merken en een persoonlijke en klantvriendelijke benadering. Oprechte authenticiteit en gedrevenheid hebben je overtuigd om je fiets in deze winkel te kopen.

 

Het restaurant

Tot slot een verhaal over vier vrienden. Een architect, een anesthesist, een muzikant en een vastgoedbeheerder. Veertigers met even uitgesproken beroepen als karakters. Ze halen voldoening uit hun professie en kunnen er goed van leven, wat ze alle vier ook doen. Toch knaagt er iets. Het heeft te maken met dromen en vriendschap. Alsof het zo had moeten zijn dromen ze over hetzelfde: een eigen restaurant. Niet alleen met goed eten, maar ook een plek waar muziek gemaakt wordt, waar mensen elkaar ontmoeten en met elkaar proosten, waar vanaf de lente tot en met de herfst de zomer gevierd wordt en in de korte dagen het vertier een huiselijk karakter krijgt. De vrienden beteugelen hun vriendschap door samen hun droom na te jagen. Het bundelen van creativiteit, ondernemerszin, muzikaliteit en sociale vaardigheden. Het resultaat een jaar later: een prachtige uitspanning aan de noordoever van het IJ in Amsterdam, Dok du Nord. Je gaat er heen voor de mediterrane keuken, de jamsessies en het ruime terras aan het water. Maar het verhaal achter het Dok met de vier vrienden in de hoofdrol geeft deze zaak een hart en een ziel. Dan wordt het meer dan ‘gewoon een tent waar je kunt eten’.  

 

Bovenstaande verhalen zijn niet verzonnen, ze zijn echt. Verhalen bestaan al maar moeten alleen met de juiste woorden en oprecht verteld worden. Als dat niet het geval is dan krijg je inderdaad gevalletjes gebakken lucht. Daar wordt vroeg of laat doorheen geprikt. En dan moet je echt met een goed verhaal komen….

 

Wil je dat ik jouw verhaal in mooie woorden vat? Neem dan contact met me op!

Reactie plaatsen

Reacties

Gaby
5 jaar geleden

Wow P! Je hebt jouw ding te pakken: iemands verhaal in mooie woorden vatten ! ❤️

vaders
5 jaar geleden

Bravo, ze worden steeds beter! De juiste woorden, de juiste kadans, de juiste boodschap! Trots.